top of page

Media

www.matochklimat.nu

I en artikel som finns att läsa på matochklimat.nu hittar man många fel.​ Här står det till exempel att en person "hindrar det förorenade vattnet att nå Grimsås bäck", och att "Vattnet rinner bredvid de nödvändiga sedimentsdammarna rakt ut i bäcken". Varför skulle man göra sig besväret och ta kostnaden att gräva dyra sedimentationsdammar för att sedan leda vattnet bredvid?

Alla torvtäkter som avvattnas har tillstånd för detta, och det finns sedimenteringsdammar vid varje utlopp från täkterna. Vattenprover tas också kontinuerligt och skickas in till länsstyrelsen i samband med miljörapporteringen. Att förorenat vatten lämnar tillståndspliktiga täkter stämmer alltså inte.

I artikeln står det också att all torv som bryts på täkten kommer att frigöras som den klimatskadliga växthusgasen koldioxid inom ett decennium, oavsett användningsområde. Det är inte sant, nedbrytningstiden för torv varierar kraftigt beroende på användningsområde.

Torvblock som används för att göra dekorativa murar och rabattkanter i trädgården kan efter 10 år ligga kvar i princip i oförändrat skick.

Det står också att läsa att organisationen Svensk Torv är en lobbyorganisation, men det stämmer inte. Det är en branschorganisation där man behandlar lagfrågor, delar olika sorters kunskap, en tankesmedja för framtiden och ett utmärk forum för att bemöta desinformation i ämnet torv.

Artikeln fortsätter i samma anda med att påstå att man har vunnit segrar i olika sammanhang, men det är bara självutnämnanden med vilka man vill framstå som en grupp som lyckat med något positivt. I själva verket leder det till ökade importer av odlingssubstrat som på olika sätt belastar miljön många gånger värre än vad torv gör. Läs mer om det här!

​​

Länk till artikeln:

https://matochklimat.nu/slaget-om-grimsas-mosse/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0lDj3o4Dch00sOmwtVuckOKA0YwQ9WD_NGVyO0A4imU6csEt03YZHyRLA_aem_dcRPx4NR3Z4F17QO8_SULw

TorvFakta
bottom of page