Förnybart
Förnybara råvaror och kolsänkor
Torv är en förnybar råvara, men räknas ibland inte som det då man räknar att det tar mer än 100 år för det att bildas. Det är dock en "sanning" med modifikation. Torvens tillväxt är konstant och pågående. Jämfört med t.ex. kol så har all kol som finns i världen bildats under en och samma tidsperiod för många miljoner år sedan och ingen ny kol bildas och kommer sannolikt heller aldrig att bildas. Där finns en riktig kolsänka som vi behöver vara rädda om! Kort video om kol finns att se här.
Arbetsmiljön i vissa kolbrott är heller inte alltid de bästa. Något liknande finns inte att hitta i svensk torvproduktion! Se här.


Större tillväxt än produktion!
Det finns totalt 2,6 miljoner hektar dränerad torvmark i Sverige. På den arealen oxideras (bryts ned biologiskt) mellan 80 till 150 miljoner kubikmeter torv årligen. Svenska jordproducenter skördar årligen endast 2 miljoner kubikmeter, det vill säga endast ca 2% av vad som årligen bryts ned helt naturligt!
Det skördas alltså som nämnts ca 2 miljoner kubikmeter torv årligen, men tillväxten av torv på svenska våt- och torvmarker är årligen 20 - 40 miljoner kubikmeter. Alltså ca 1400% större tillväxt än vad som årligen skördas av svenska jordproducenter!
Torvens tillväxt
Det skrivs ibland att torvens tillväxt är mycket långsam och den bör därför inte klassas om förnyelsebar. Det stämmer att en torvmosses tillväxt på höjden (eller djupet) går sakta men då det i Sverige finns extremt mycket våt- och torvmark så är det den stora arealen som gör att tillväxten faktiskt är mycket stor. Hela 20 - 40 miljoner kubikmeter! 10 - 20 gånger högre än den torv som skördas varje år alltså!
Förnyelsebart substrat alltså, många gånger om.


Efterbehandling
Svensk torvproduktion är tillståndpliktig och regleras och kontrolleras genom tillstånd vilka fortlöpande kontrolleras genom periodiska besiktningar av länsstyrelsen.
I tillståndet finns också reglerat hur torvmarken skall efterbehandlas vid avslutad produktion, och kapital finns avsatt för ändamålet innan produktionen ens får driftsättas.
Här ett par bilder på efterbehandlade torvtäkter där det tidigare har producerats torv. Den "blå bilden" är tagen bara något år efter avslutad produktion.
